Bormsviering: OMG!

by

De Bormsviering wordt dit jaar uitgesteld omwille van de Corona-maatregelen. Serieus? Ik wist niet dat dit soort van onzin nog steeds gebeurde! Die mensen herdenken een recidiverend collaborateur. En herdenken kan geen kwaad, op zich. Geschiedenis is belangrijk. Maar dit gaat toch wel een stapje verder, heb ik de indruk. Hoeveel N-VA’ers zouden er op zo’n Borms-viering rondlopen?

Enfin, toch maar wat meer gelezen over die figuur August Borms.

In zijn schrijfelsTien jaar in den Belgischen kerker” (1930) lees ik een willekeurige paragraaf.

Menig andere legde wetens en willens een valschen eed af, zoo b.v. die beruchte Marcel Witvrouw, onderwijzer te Herent, die de lafheid dan nog verder dreef, en een vuistslag gaf aan een weerloozen gevangene. Zulks gebeurde den 14den Juni in ’t bijzijn van den onderzoeksrechter Bilaut, wiens dubbelzinnige houding me toen heeft geleerd dat onder zijn uiterlijke hoffelijkheid een bittere vijandschap tegen ons verborgen lag. Ik stelde een leugen van Witvrouw terecht, waarop deze rechtsprong en me een slag toebracht terwijl hij schreeuwde: ‘Als ge ooit in Herent terugkomt, dan maakt de bevolking u kapot’. Noch de onderzoeksrechter, noch de aanwezige griffier verroerden een vin om me te verdedigen, zoodat ik voor het afweren van een tweeden slag naar de zware elektrische lamp greep, welke op de schrijftafel stond. Dat bracht den woestaard tot bedaren en hij zette zich neer, nu in ’t oog gehouden door de twee gendarmen, die men ondertusschen binnengeroepen had.

Lijkt me wel een verfrissend idee om die Herentse onderwijzer eens te herdenken. Die zijn graf moet gemakkelijk te vinden zijn. Hij is overleden in Buchenwald, maar er is een gedenksteen in zijn home town. Zijn naar staat ook vermeld op het oorlogsmonument aan het de Onze-Lieve-Vrouwekerk in datzelfde dorp.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: