Jeanne Dormaelsplein

by

De stad Leuven wil het plein voor het station in Wijgmaal omdopen tot Jeanne Dormaelsplein. Het stond recentelijk in Het Laatste Nieuws. De stad wil namelijk (en terecht) meer straten noemen naar vrouwen. De vertzetsheldin Jeanne Dormaels mag daarbij zeker niet vergeten worden. Als koerier transporteerde ze wapens en berichten samen met een vrouw uit Tildonk. De principiële beslissing over de straatnaamwijziging werd genomen op 27 januari 2020. Het openbaar onderzoek liep tot vorige week 24 april 2020.

Rosalia “Jeanne” Dormaels werd geboren in Wilsele (14/7/08) als dochter van Emmanuel Arthur Dormaels en Philomena De Roeck. Tijdens de Tweede Wereldoorlog woonde ze in de Elfnovemberstraat in Wijgmaal en was ze koerierster voor Partizanenleger in het Noorden van Brabant. Ze werd op 18 februari 1943 door de Gestapo opgepakt en geïnterneerd in Leuven, Sint-Gillis, ’s Hertogenbosch en tot slot Ravensbrück, waar ze op 18 maart 1945 overleed. Rosalia Dormaels was huisvrouw. Haar echtgenoot, Louis Vandenbosch, was beroepsmilitair en gedurende vier jaar krijgsgevangene. Het koppel had drie kinderen: Paula (1935), Mariette (1935) en Gabrielle (1939).

Bron: Openbaar onderzoek

Buurgemeente Wilsele heeft tien straten die genoemd werden naar mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog actief waren in het verzet. Ze kwamen om in concentratiekampen als Buchenwald, Dora, Saschsenhausen… De website herrineringsmemoire.be geeft je een griezelig duidelijk overzicht van wie waar opgesloten werd en een totaaloverzicht van de verschillende kampen vind je op wikipedia.

Dormaels zelf stierf in het concentratiekamp Ravensbrück, ten noorden van Berlijn.

Enigszins verbitterd staat op de Nederlandstalige Wikipedia-pagina over Dormaels hetvolgende te lezen:”Jeanne Dormaels is in Vlaanderen en in haar geboorteplaats vergeten, behalve door haar familie.

Hoewel ik niet de illusie heb dat een straatnaam op zich ervoor zorgt dat mensen zich de verzetsheldin in kwestie gaan herinneren, is het beter dan niks.

 

PS: De Elfnovemberstraat in Wijgmaal is later hernoemd tot Acht Meistraat. Ze verbindt de stationsstraat met de Gebroeders Tassetstraat.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: