De Formatie

by

Nog nooit heeft een formateur zo lang en zo vaak met het Vlaams Belang “gesproken”. Zowel N-VA als Vlaams Belang tappen uit hetzelfde conservatieve en verzuurde vaatje. Maar toch gaat Bart De Wever morgen met Open VLD en CD&V aan tafel zitten om zijn formatienota te bespreken en met de bedoeling tot een Vlaams regeerakkoord te komen.

Gelooft iemand die mensen nog? Welk “mandaat van de kiezer” hebben ze nog? Ik bedoel niet dat het ondemocratisch is, wel dat ze zo veel theater hebben gespeeld dat ze niet meer geloofwaardig zijn. En toch blijven ze hardnekkig beweren dat ze “het signaal van de kiezer” begrepen hebben. Man, hoe lang is dat niet. Wat is dat signaal? En wat doe je daarmee?

De mensen die op Vlaams Belang hebben gestemd hebben dat niet gedaan uit onvrede of uit “protest”. Komaan, zeg. Al twee decennia lang worden er bewustmakingscampagnes gevoerd. Er zijn boeken, affiches, video’s, toneelstukken… waarin men heeft proberen duidelijk te maken waar extreem rechts voor staat. Racisme, homofobie, afschaffen van vakbonden… En toch hebben ze stemmen gekregen. Zelfs toen ze Dries Van Langenhove op de lijst hebben gezet, iemand die absoluut niet onbesproken was en vooral bekendheid genoot door zijn fascistische studentenclubje Schild en Vrienden. Dan kan je toch niet meer zeggen dat je enkel voor die mensen stemt “uit onvrede”. Want je weet echt wel waar ze voor staan. Dat excuus gaat niet meer op. En de meeste democratische partijen al jaren verkondigen dat ze noot met VB gaan regeren is ook geen geheim.

De mensen die voor N-VA hebben gestemd kennen ondertussen ook de uitspraken, standpunten en capaciteiten van Theo Francken en Liesbeth Homans. Toegegeven Bart De Wever is niet zo lomp als pakweg Filip De Winter. Meer zelfs: dat is eigenlijk een verstandige man. Een verzuurde kakker, dat ook, maar zeker een verstandige man. Ik weet niet of hij de term “klimaatrealisme” bedacht heeft, maar dat was echt wel een goeie vondst: counter het “fundamentalisme” van “de naïeve klimaatjongeren” met iets waar niemand wat op tegen kan hebben: realisme. En in de praktijk wil dat zeggen: we wachten tot de wetenschap een oplossing vindt. Wie is hier naïef? Enfin, ik wil maar zeggen: N-VA heeft weinig gewerkt, veel tegen gewerkt en toch scoren ze nog genoeg om een grote partij te blijven.

Ik begrijp dat ze niet met PS willen samen werken en vice versa. Ik begrijp dat ze niet van Groen! / Ecolo moeten weten en ik begrijp dat PVDA/PTB ook geen goeie partner voor hen is. Dus bleef CD&V/Open VLD over. En Vlaams Belang.

Volgens mij wil N-VA eigenlijk wel graag met Vlaams Belang regeren. Dat is de reden waarom ze zo lang gepraat hebben: er zijn verdacht veel overeenkomsten. En “de kiezer wil het”. Maar De Wever heeft in het verleden zo vaak gezegd dat hij het Belang niet ziet zitten. Hij wil daar op terug komen, maar dan moet het Belang eerst wat meer aanvaard worden. Moest hij bovendien gedwongen worden om met het VB samen te regeren  zou dat helemaal mooi zijn. Niet zijn eigen keuze, maar “door de andere partijen gedwongen” en vervolgens “de keuze van de kiezer respecteren”.

Ofwel legt hij met zijn formatienota de lat zo hoog dat de onderhandelingen met de verliezers van Open VLD en CD&V afspringen en hij “verplicht wordt” terug te keren naar Vlaams Belang. Of anders kan hij 1 legislatuur vierkant zijn goesting doen met een rechtse meerderheid en is Vlaams Belang weer wat meer sociaal aanvaard tegen de tijd dat hij ze nodig heeft, na de volgende verkiezingen.

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: