Soldaat op Straat (SOS)

by


Door militairen te laten patrouilleren geeft de overheid ons een vals gevoel van veiligheid. Het is stoer doen, maar het is absoluut niet efficiënt. Gaat een terrorist zichzelf niet opblazen omdat er een paar soldaatjes van 19 jaar in de buurt zijn? Militairen maken het doelwit net interessanter. Ze zijn uiteindelijk bewapende vertegenwoordigers van de regering die clubs als IS wil treffen.
En als het zou helpen (wat ik betwijfel), verschuift het probleem dan niet gewoon naar een plek waar geen militairen zijn? Je kan toch moeilijk elke plaats waar meer dan een handvol mensen lopen gaan “beveiligen” met militaire patrouilles? Ik denk dan aan supermarkten (Bende van Nijvel), sportmanifestaties (Zwarte September), concertzalen (aanslag in de Bataclan), kantoorruimtes (aanslag op Charlie Hebdo)…
En zet je dan enkel militairen in in een assertieve stad als Antwerpen, terwijl men in pakweg Halle (bedevaart) of Diest (Halve Maan) de mensenmassa’s beveiligt een handvol politieagenten?
Neen, de taak van het leger is niet om te patrouilleren in de straten. Het is duur, inefficiënt en het helpt voor geen meter. Het enige waar de gewapende militaire patrouilles voor dienen is dat politici proberen ons een gevoel te geven “dat ze ermee bezig zijn”. Dat ze stoer op tafel kloppen en roepen dat ze “het leger gaan inzetten tegen de terroristen”. En wellicht gaan een paar mensen dat geloven. Of toch een tijdje. Maar het blijft de mensen blaasjes wijsmaken. Het blijft een niet-correct inzetten van middelen en dus een voorbeeld van slecht beleid.
Daarbovenop zijn de werkomstandigheden (zie hiervoor bv dit artikel van ACV Defensie) van de militairen pover en blijken ze slecht verzekerd tijdens hun opdrachten in eigen land. “Belgische militairen die ingezet worden in eigen land, bijvoorbeeld bij patrouilles, zijn niet verzekerd als ze overlijden. Militairen zijn wel goed verzekerd tijdens oefeningen en gewone werksituaties. De wetgeving heeft er echter nooit rekening mee gehouden dat militairen ook in eigen land zouden worden ingezet. Defensie is al een tijdje op de hoogte van de lacunes in de wetgeving, maar de regeringspartijen raken het niet eens over een sluitende oplossing.”, schrijft de website van de openbare omroep (VRT.nu).
Het is nog niet genoeg dat de bevolking voor de gek wordt gehouden. Neen, de mensen die het werk moeten doen zijn daar niet voor verzekerd en “de regeringspartijen raken het niet eens over een sluitende oplossing“. Dat hou je toch niet voor mogelijk! De militairen mogen wel doelwit gaan spelen, maar een onnozele schadevergoeding krijgt hun familie niet als ze gedood worden. Je zou van minder beginnen flippen.
De track “Soldaat op Straat” van de Leuvense punkband Ulrikes Dream gaat over de militair die de ganse dag een zinloze bewakingsopdracht moet uitvoeren. Hij heeft een pak persoonlijke frustraties (zijn vrouw heeft een ander en zijn hond is dood) en omdat hij er volledig doorzit, reageert hij zich af op straat. SOS! Soldaat op Straat!
Meer achtergrond:
http://www.dewereldmorgen.be/artikel/2017/09/12/militairen-op-straat-een-juweel-van-misleiding

https://www.knack.be/nieuws/belgie/verdwijnen-militairen-uit-brusselse-straatbeeld-compleet-voorbarig-volgens-kabinet-jambon/article-normal-1187039.html

https://www.vrede.be/nieuws/militairen-op-straat-nog-steeds-neen-bedankt

Eén reactie to “Soldaat op Straat (SOS)”

  1. DH&H op Radio Scorpio | Analoog. Says:

    […] kreeg je muziek geserveerd van Les Baudouins Morts, Iedereen Zoo Jotje, Zyklome A, Ulrikes Dream, Disaffect, Tragedy, Cop on Fire, CounterAttack, Quarantine en de onvermijdelijke Slayer. En […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: