Via Domitia

by

Hoe groter het Romeinse rijk werd, hoe meer nood er was aan een manier om snel soldaten van de ene crisis naar de andere te transporteren.  Appius Claudius Caecus, die censor was in 312 v Chr, begon aan een weg die de Via Appia zou heten. Daarmee was direct een trend gestart. Later zouden er “via’s” of heirbanen lopen dwars door gans het rijk. De Romeinen maakten er een erezaak van die heirbanen zo recht mogelijk te laten lopen. Desnoods pasten ze er het landschap een beetje voor aan.
Het voordeel van die snelle verbindingswegen was duidelijk: doordat ze hun troepen snel(ler) en efficiënt(er) konden verplaatsen, konden ze sneller van het ene conflict naar het andere geraken en zo het rijk beter onder controle houden.
Een interessante heirbaan was de Via Domitia. Deze werd aangelegd door Gnaius Domitius Ahenobarbus (consul in 122 v.Chr.).
Die “consul in 122 vChr” moet daar bij, want hij behoorde tot de gens domitia: gans zijn famillie heette praktisch Gnaius Domitius Ahenobarbus. De gens domitia gebruikte maar 2 cognonem: Lucius en Gnaius/Gaeus. Dat was niet raar bij de Romeinen. Dat de oudste zoon de naam van de vader erfde was zelfs traditie. Het maakt het historisch onderzoek er wel niet gemakkelijker op, natuurlijk.
Enfin, Domitius legde de Via Domitia aan om een verbinding te hebben tussen italië en de Spaanse provincies. Daarvoor moesten ze door het zuiden van Frankrijk.
Er was in kampement in Narbo dat in deze periode versterkt werd. Narbo heet nu Narbonne. Vlak voor het stadhuis is er een plein waar je nog een stukje van de Via Domitia kan zien. Ook Nîmes lag op de route. Hier vind je nog veel sporen van het Romeinse rijk: er is een amfitheather, dat gebouwd werd als een replica van het Collosseum in Rome. Het Maison Carrée (een ander overblijfsel van het romeinse rijk) in Nîmes wordt beschouwd als een van de best bewaarde tempels. Er is nog een andere tempel, gewijd aan Diana (uit de 2de eeuw na Chr) en van de Romeinse ringmuur kan je nog altijd de Tour Magne gaan bekijken.
In Villetelle, een kleiner stadje vlak bij Nîmes, vind je heet Oppidum d’Ambrussum. Dat was een versterkt dorp met een uitkijkpost over de via Domitia en een brug. Ambrussum deed dienst als officiële stoppplaats, een zgn mansio. Je kon er je paarden stallen en er een nachtje blijven slapen. Mansio is afkomstig van het Latijnse woord “manere” en het Engelse woord “mansion” is ervan afgeleid.

Advertenties

Tags: , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: