Ontdoping is een mensenrecht (2)

by

Lezer Achiel Bosmans bevestigt de juistheid van Analoog-post “Ontdoping is een mensenrecht“. De heer Bosmans mailde met het bisdom om zicht te informeren over de ontdopingsprocedure. Hij vroeg stelde zich een concrete vraag en kreeg het standaard-mailtje.

Zo gaat dat bij een multi-national als de Rooms-Katholieke Kerk.

Geachte heer,

Wanneer u beslist om niet langer katholiek te zijn, dan kan dat in ons land met volgende procedure. U schrijft een gehandtekende brief naar de pastoor van de parochie waar u gedoopt bent met de vraag om in de rand van dit register bij uw doopselregistratie te willen noteren dat u niet langer tot de katholieke kerk wenst te behoren. Zo is voor de katholieke gemeenschap duidelijk dat u in de toekomst niet langer katholieke sacramenten wenst te ontvangen en niet
in de kerk wenst begraven te worden.

Mocht u niet weten in welke kerk u gedoopt bent, dan kunt u dat – meestal – terugvinden in het trouwboekje van uw ouders. Mocht dat niet het geval zijn, dan kunt u ook een brief schrijven naar uw bisdom. U vindt de adressen van de bisdommen via www.kerknet.be

De priester dient gehoor te geven aan uw wens en zal u schrappen uit het register. U heeft het recht om een afspraak te maken met hem om te controleren of de schrapping gebeurd is.

In de hoop u van dienst geweest te zijn, teken ik hoogachtend,

Voor de persdienst:

XXXX

—– Original Message —–
From: Achiel bosmans
To: aartsbisdom@kerknet.be
Sent: Monday, May 03, 2010 8:27 PM

Geachte

Ik hoor de laatste tijd regelmatig iets vallen over de mogelijkheid om zich te laten “ontdopen”. Het zou mogelijk zijn om een nota te laten plaatsen in het doopregister met de mededeling dat betrokkene zich niet langer thuis voelt binnen de Kerk.
Klopt dit? Het lijkt me nogal onwaarschijnlijk dat alle doopregisters zomaar voorzien kunnen worden van notities. Wat gebeurt er precies met dergelijke aanvragen?

Alvast bedankt voor uw informatie

A. Bosmans

Tags: ,

Eén reactie to “Ontdoping is een mensenrecht (2)”

  1. Laat je NU ontdopen « Analoog. Says:

    […] https://analoog.wordpress.com/2010/05/06/ontdoping-is-een-mensenrecht-2/ […]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: