Strips gelezen

by

Aangezien mijn Flamboyante Levensgezellin traint voor het wereldkampioenschap bijbelstaren, moet ik mij ’s avonds in stilte bezig houden. Dat wil zeggen: geen basgitaar spelen, geen slechte horrorfilms kijken met het volume op 10 en zeker geen crustplaten opleggen.
De plaatselijke Openbare Bibliotheek hefet dan ook een goede, vaste klant aan uw geliefde mc pvc.

Charly – Lapiere – Denis – Magda

Charly is een jongetje dat op een dag van zijn papa een speelgoedruimteschip van zijn held “Kapitein Bliksem” krijgt. Het ruimteschip blijkt een eigen leven te leiden en doodt een pak mensen. Dat heeft uiteraard een impact op de geetselijke gezondheid van Charly. Doorheen de reeks (Charly wordt telkens wat ouder) sturen de auteurs de sfeer rond “Kapitein Bliksem” wat bij: waar hij in het begin volledig “slecht” werd afgeschilderd, nuanceert men da in latere albums. Wat “kapitein bliksem” precies is, wordt ook in het midden gelateen. Er zijn verwijzingen naar buitenaardse wezens, maar evengoed kan Charly paranormaal begaafd zijn.
Ik heb gans de reeks met veel plezier gelezen en mij meermaals de vraag gesteld “waarom heb ik deze albums tot nu toe altijd links laten liggen?”. Omdat “charly” een belachelijke naam is voor een science fiction thriller, tiens. Daarom. Omdat de covers en albumtitels net iets spectaculairder en donkerder mochten zijn. Het gemiddelde Charly-album doet op het eerste zicht denken aan een kinderreeks. En dat is spijtig. En gemiste kans van uitgever Dupuis.

De duistere steden – Schuiten – Peeters

Ik heb het album “de toren” gelezen uit de reeks “De Duistere steden”, uitgegeven bij Casterman. Beeld je in dat men is blijven doorbouwen aan de toren van Babel en dat er op her en der op dit gigantische bouwwerk mensen zijn achtergebleven die blijven instaan voor herstellingen. Decennia later zitten die er nog altijd, vergeefs wachtend op inspecteurs die hun werk moeten komen controleren. Giovanni Battist is zo’n hertseller en na dik dertig jaar besluit hij zijn sector te verlaten en op onderzoek te gaan. Hij komt in andere sectoren terecht die allemaal van elkaar verschillen en die soms zelfs volledig verlaten zijn. Enfin, een bevreemdend album over mensen die werken aan een groter geheel waarvan ze het hoe en waarom niet bevatten. Mooi, zwartwit gedaan en niet te arty farty. Fijn album. Ik probeer volgende weke de andere albums van Duistere Steden eens te checken.

Yoko Tsuno – Leloup

Roger Leloup heeft met Yoko Tsuno een striphelding geschapen om u tegen te zeggen. De hoogtechnologisch geschoolde Yoko beleeft tal van avonturen, uiteraard ook in de ruimte. Ik heb net vier willekeurige albums herlezen: “Het kanon van Kra”, “de draak van Hong-Kong”, “de bliksem van Wodan”, “de pagode der nevelen” en het eerste album “trio in het onbekende”. Allemaal vlot lezende dingen die geweldig zijn voor wie houdt van hi tech, vliegtuigen, ontploffingen en aziatische uberbabe Yoko.

Tags:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s


%d bloggers liken dit: